1956. október 23-ra emlékeztünk iskolánkban

Posted by

Iskolánkban október 21-én délelőtt a hagyományokhoz híven idén is ünnepi műsorral emlékeztünk meg a 60 évvel ezelőtt történtekre, 1956-os forradalom és szabadságharc dicső eseményeire.

Az 1956-os forradalom és szabadságharc a magyar nép történelmének egyik meghatározó jelentőségű, sorsfordító időszaka volt.

A műsorban sok szép verset, versrészletet, éneket és videó felvétel hallhattunk, láthattunk, melyek visszakalauzoltak bennünket az időben. A szovjet megszállás ellen folytatott szabadságküzdelem idejére, amely a budapesti diákok békés tüntetésével indult. A Bem-szobornál felolvasták a tizenhat pontot, melyben a követeléseiket fogalmazták meg. Még ugyanezen a napon a forradalmi tömeg a Himnuszt énekelve ledöntötte a hatalmas Sztálin-szobrot, a zsarnokság jelképét. Később a szovjet katonák bevonultak Budapestre, és elkezdődtek a véres utcai harcok. Ezek a napok Magyarország legszomorúbb napjai közé tartoznak. Az egész ország gyászolt, rengeteg ember életét vesztette az utcai harcok során.

Az 1956-os események megmutatták a magyar nép bátorságát, hazaszeretetét, szabadságvágyát.

E dicső eseményre adott betekintést iskolánk két osztálya, a 10. A és a 11. B osztály. Felkészítő tanáraik, osztályfőnökeik segítségével, Izsáki Tündével, Pirityi Katalinnal és Nagy Zsuzsannával méltó módon sikerült a jubileumi megemlékezés.