75 éves a Széchenyi – jubileumi ünnepségek

Posted by

2017. március 25. nevezetes nap lett iskolánk életében, fennállásának 75. évfordulóját ünnepeltük.

A jubileumi ünnepség díszvendégei
A jubileumi ünnepség díszvendégei

Nagy készülődés előzte meg az ünnepségsorozatot. 2017. március 25-én 14 órakor a Városi Sportcsarnokban gyűltünk össze tanárok, diákok és mindazok, akik meghívásunkat elfogadták és megtiszteltek bennünket jelenlétükkel: Czunyiné dr. Bertalan Judit kormánybiztos, Koppány Krisztián úr a Széchenyi Egyetem dékánja, dr. Molnár Attila városunk polgármestere, Turi Bálint alpolgármester, Molnárné dr. Taár Izabella jegyző, a szakképzési centrum főigazgatója Berczellyné Nagy Marianna. Szeretettel köszöntöttük iskolánk volt tanárait, köztük a legrégebben nyugdíjba ment Prohászka Marcellt, városunk díszpolgárát és a legfiatalabb nyugdíjasunkat, Verbó Árpádnét. Jelen volt Szombath Gáborné címzetes igazgató asszony, Válintné Kalmár Judit nyugalmazott igazgatóhelyettes, Boda Rozália, a Kiművelt Emberfők Alapítvány kuratóriumának elnöke. Nagy Judit tűzzománc művész is ott ült a hallgatóság körében. Nem utolsó sorban a város iskoláinak vezetői is jelen voltak, és hosszasan sorolhatnánk még a neveket, akik fontosnak tartották, hogy eljöjjenek, és együtt ünnepeljünk.

Diákjaink az iskola történetét vázolták dióhéjban
Diákjaink az iskola történetét vázolták dióhéjban

Tanulóink röviden bemutatták az iskola történetét, majd igazgatónőnk, Hókné Szelőczei Anna beszédében köszöntötte a megjelenteket, megemlékezett azokról, akik az élet különböző területein iskolánk hírnevét erősbítették, kiemelkedő eredményt elért tanulóinkról, nem feledkezve meg azokról sem, akik már nem lehetnek közöttünk.

Czunyiné dr. Bertalan Judit kormánybiztos asszony születésnapi ajándékkal kedveskedett
Czunyiné dr. Bertalan Judit kormánybiztos asszony születésnapi ajándékkal kedveskedett

A kormánybiztos asszony beszédében kiemelte az iskola informatika-oktatásban játszott szerepét, és nagy örömünkre ajándékot hozott: 5 millió forint értékben számítógépterem berendezését teszik lehetővé.

Szombath Gáborné címzetes igazgató meghatottan, kedves beszédben szólt a megjelentekhez.

Szombath Gáborné címzetes igazgató asszony meghatódva szólt
Szombath Gáborné címzetes igazgató asszony meghatódva szólt

A programot színesítették tehetséges tanulóink produkciói: Orbán Alexandra szavalata, Berendi Bence harmonikajátéka, Borbély Bernadett Szabó Lilla zongorakíséretével énekelt, Orosz Jetró zongorázott.

A jubileum alkalmából versenyeket írtunk ki, melyek díjazottjai most vehették át jutalmukat.

Iskolai versenyeik díjait Hókné Szelőczei Anna adta át
Iskolai versenyeik díjait Hókné Szelőczei Anna adta át

Nyelvhasználati verseny: 9-10. évfolyam

  1. Horváth Gréta, 10. A
  2. Farkas Dorina, 10. A
  3. Nagy Borbála, 9. B

Érvelési verseny: 11-12. évfolyam

  1. Tamasics Anna Virág, 11. A
  2. Trestyánszki Áron, 11. A
  3. Réti Nikoletta Mónika, 12. A

Széchenyi, az én iskolám prezentációkészítő verseny

  1. Réti Nikoletta, 12. A
  2. Paluk Márk, 12. A
  3. Dián Ákos, 9. NY

Hosszasan sorolhattuk a neveket, akik hozzájárultak ünnepségünk sikeréhez kezdve dr. Molnár Attila polgármester úr, a Kiművelt Emberfők Alapítvány, a Tatabányai Szakképzési Centrum pénzbeli felajánlásával, folytatva a sort a sportcsarnok személyzetével, a Monostori Erőd dolgozóival és az iskola elkötelezett tanáraival, tanulóival, minden dolgozójával.

Széchenyi István szavaival:

„Sok ezer kis erő közös célra egyesülve hasznos és nagy műveket teremt.”

Ünnepségünk a Himnusszal kezdődött, és a Szózattal zárult.

Ezután vidámabb, ám sok mély gondolatot tartalmazó verses- zenés műsor következett, dr. Lutter Imre Radnóti-díjas előadóművész Boldog, szomorú dal című versszínházi előadása. Karinthy Frigyes, Weöres Sándor, József Attila, Örkény István, Kosztolányi Dezső, kortárs írók, költők versei, prózai részletei alapján jutottunk el a kisgyermekkortól az elmúlásig.

dr. Lutter Imre előadása közben
dr. Lutter Imre előadása közben

Az iskola aulájában felavattuk Nagy Judit tűzzománcát, melyet az iskola évfordulójára készített. A három részből álló, nagyméretű kompozíció nehéz feladat elé állította a művészt, aki kedves szavakkal fejezte ki örömét, hogy elkészíthette az alkotást. Az emlékfa levelei közül egybe ismét név került, Verbó Árpádné igazgatóhelyettes neve, nyugdíjba vonulása alkalmából. A faragást Molnár László úr, a Móra iskola tanára készítette. Devecseri Gábor: Széchenyi fája című versét Tégi János Marcell mondta el.

Nagy Judit tűzzománc-művész alkotása az iskolai életfa fölé került
Nagy Judit tűzzománc-művész alkotása az iskolai életfa fölé került

A gyönyörűen megterített asztalokon már várakoztak a pompás hidegtálak, sütemények, melyeket a Vámház Fogadó dolgozói készítettek. Udvariasan, szinte láthatatlanul szolgáltak ki bennünket mindenki nagy megelégedésére. Az asztal mellett folytatódhattak a beszélgetések kisebb-nagyobb csoportokban. Az idő repült, és mi már az újabb eseményre készültünk. Este, a hagyományos Széchenyi bállal zártuk ezt az eseménydús napot.

Reméljük, hogy minden résztvevő kedves és maradandó emlékekkel távozott.

A rendezvények képei megtekinthetők ide vagy a képekre kattintva