,

Interaktív zeneóra jazz zenészekkel

Posted by

A Zene Világnapjához közeledve 9. évfolyamos tanulóink jó hangulatú interaktív zeneórán vehettek részt 2018. szeptember 28-án. Az előadók a Zeneakadémia gyakorlóiskolájának tanárai és kiemelkedő jazz zenészek voltak: Urbán Orsolya (ének), Kollmann Gábor (szaxofon) és Révész Richárd (zongora).

A művészek “Az európai zene hatása a kubai zenékre és stílusokra” címmel tartottak előadást a Zeneakadémia pályázatának keretében, melynek során zenetörténeti érdekességeken kívül hallhattunk a latin zene jellemzőiről, megismerhettünk érdekes ütőhangszereket, a történeteket pedig zenei betétekkel és dalokkal illusztrálták. Hallottunk pl. salsát, bossa novát, kubai és dél-amerikai zenét, Schubert Pisztráng c. dalának jazz feldolgozását, saját improvizációkat latin jazz stílusban és a végén pedig a közismert Guantanamera című dalt adták elő.

Urbán Orsolyát láthattuk például az RTL Klub tehetségkutató műsorainak énektanáraként, de elismert előadóként több zenekarban is énekel. Kollmann Gábor hazánk elsőszámú professzionális big bandjének, a Budapest Jazz Orchestra Bandnek az igazgatója, amelynek előadásain Tóth Vera és más ismert énekesek is gyakran szerepelnek. Játszott a Pege Aladár Quartettben,  zenél a Malek Andrea Bandben, ill. saját zenekarokban is. Révész Richárd hazánk kiemelkedő tehetségű latin jazz zongoristája és szintén több zenekar tagja. Több lemezük is megjelent és hárman együtt alkotják az Urbán Orsi Triót. Akit bővebben érdekel a munkásságuk, a Youtube-on rengeteg videón élvezheti előadásukat.

A JazzMa zenei portálon olvashatjuk az előadókkal készült riportokat:

Urbán Orsi

Kollmann Gábor

Révész Richárd

Remélhetőleg egy következő előadás során más évfolyamok is részesülnek majd egy kis zenei kalandozásban. Köszönjük Romhányiné Szabó Gyöngyi tanárnőnek a kapcsolattartást és szervezést.