,

A Zene Világnapja 2021 iskolánkban

Posted by

Október 1-én, pénteken a végzős diákok tanulmányi kirándulásra, a gólyák pedig a Budapestre, a Vadászati és Természeti Világkiállításra mentek. A többi osztálynak az iskola tantestülete a Zenei Világnap alkalmából projektnapot szervezett.

Először a komáromi eredetű népdalokról tekintettek meg egy prezentációt a diákok, amelyet Lakatos Martin Dániel 9.NYEK osztályos tanuló készített Romhányiné Szabó Gyöngyi tanárnő segítségével. Ezután Nagy Zsuzsanna ének-zene szakos tanárnő köszöntötte az egybegyűlteket. A nyitóbeszéd után Vizváry Erika tanárnő tartott bemutatót, aki a különleges, Quint Art Drum nevű hangszeréből meditatív dallamokat csalogatott elő. A műsor következő részében a  10.B osztályos Fermans Emese mutatta be zseniális zenei tehetségét. Zongorán, ukulelén, elektromos gitáron és basszusgitáron is játszott a közönségnek.

A nap további részében az osztályok két csoportba osztva és egy sokrétű, 12 állomásos vetélkedőn vettek részt. Az első feladat néptánc tanulása volt, ahol Gábor Klára, a Komáromi Garabonciás Táncegyüttes oktatója várta a csoportokat. Ezúton is köszönjük a segítségét, jó volt látni az összekapaszkodva táncoló osztálytársakat. A többi feladatnál voltak zenei kvízek, szurkolói zenék, illetve hangszerek hangjának felismerése, angol zenével kapcsolatos angol nyelvű feladatok, sőt még a programozható Arduino-kat is megszólaltatták a tanulók. A sok elméleti feladat után modernebb zenére is mozogtak a csapatok Just Dance segítségével. Egressy Bénivel kapcsolatosan belekóstoltak a családkutatás folyamatába, így az eredeti anyakönyveket is láthatták a diákok. Nagy Zsuzsanna tanárnő a komáromi Borostyán együttes alapító tagja, így Ő megzenésített verseiket hozta el, amelyeknek a szerzőjét és a címét kellett kitalálni a csapatoknak. Legnagyobb sikere mégis azoknak az iskolai témára átköltött népdaloknak volt, amelyeket utolsó feladatként mindenki előtt be kellett mutatnia a csapatoknak.

Az eredményhirdetésre várva közös karaoke segítségével múlatták az időt az osztályok. Végül 1. helyen az 5/13, 2.helyen a 10.B, a 3.helyen pedig a 11.A osztály egyik csoportja végzett. Köszönjük a stúdiósok, valamint minden szervező, felügyelő és feladatot készítő tanárnak a munkáját, amellyel lehetővé tették ennek a jó hangulatú, tartalmas programnak a megvalósítását.