Bemutatkozás

Az iskola jelene

Iskolánk, a TSZC Széchenyi István Közgazdasági-Informatikai Szakgimnáziuma- különböző neveken – 1942 óta működik Komárom város területén.

A vezetésre mindig is jellemző volt az igényesség és innovatív szemlélet. Ennek is köszönhető, hogy ma 22 magasan képzett, elkötelezett tanárunk jól felszerelt épületben (korszerű számítástechnikai tantermek, melyek közül egyben már iMac gépek vannak, Forrás idegen nyelvi tanulóközpont, interaktív táblák és intranet) korszerű módszerekkel oktatja 328 diákunkat, miközben nagy hangsúlyt fektet a tanulók értékközpontú nevelésére is.

Képzés

Az eredeti profilt, a gazdasági képzést megőriztük, de a kínálatot 1989-ben számítástechnikai programozó ágazat, 2002-ben pénzügyi ágazat, 2004-ben pedig nyelvi előkészítő program beindításával bővítettük.

E nagy jelentőségű fejlesztések következtében évfolyamonként már két osztály indul az alapképzésben, vannak szakképző évfolyamaink, és ami a 90-es évek előtt végzett diákjaink számára hírértékű lehet, meglehetősen sok fiú jár az iskolába.

Nyelvoktatás

Külön említést érdemel nyelvi előkészítő évfolyamunk, amelyen heti 16 órában tanítunk angol ill. német nyelvet. Ezzel a páratlan lehetőséggel a diákok élnek is, és a 9. , de legkésőbb 10. évfolyam végén mindannyian előrehozott érettségit majd nyelvvizsgát tesznek az adott nyelvből. Nyelvtudásukat aztán külföldi útjainkon, Angliában és Ausztriában “élesben” is kipróbálhatják.

Versenyek

Iskolánk hagyományosan magas színvonalú képzésének köszönhetően minden évben vesznek részt tanulóink országos szakmai (SZÉTV, Monetary, RangAdó, stb), közismereti (OKTV, Gordiusz, Kenguru, Édes Anyanyelvünk, stb), sport és művészeti versenyeken. Gyakran szerepelnek az első 20 hely valamelyikén.

Továbbtanulás, munka

A továbbtanulási mutatóink mindig is nagyon jók voltak, álltunk már az országos lista 2. helyén is.
Egyetemet, főiskolát végzett volt széchenyisek vezetik a környék könyvelőirodáinak, pénzintézeteinek nagy részét, alkalmazottaik jelentős része pedig a középfokú végzettségű volt tanítványaink közül kerül ki.

Informatikusaink közül szintén sokan továbbtanultak, és a nálunk szerzett jó nyelvi alapokat is kihasználva, különböző multinacionális vállalatoknál ill. néhányan külföldön helyezkedtek el.
Szintén nagyon büszkék vagyunk azokra a volt diákjainkra, akik a NYME, SZIE, JPTE, Corvinus Egyetem, The Felsted Schools UK oktatói gárdáját erősítik.

E jó kapcsolatainknak is köszönhető, hogy a környékbeli vállalatok, vállalkozások szívesen támogatták az iskolát a szakképzési hozzájárulásukkal, amiből nagy léptékű fejlesztéseket tudtunk végrehajtani.

Hagyományok

Továbbra is nagyon nagy hangsúlyt helyezünk hagyományaink ápolására, illetve újabb hagyományok teremtésére.

Ízelítőként, álljon itt a 2008/2009-es tanév eseményeinek felsorolása: gólyatábor, erdélyi kirándulás, őszi és karácsonyi teremdíszítő verseny, adventi ráhangolódás, teadélután kézműveskedéssel, tantestületi együtt-karácsonyozás, sulikarácsony, Magyarság nap, zenés irodalmi délelőtt, nyílt napok, Széchenyi nap, Ki mit tud, Idegen nyelvi akadályverseny, gólyabál, szalagavató, próbaérettségik, iskolaszínházi előadások, pályaválasztási tréningsorozat, gazdasági tréningsorozat diákoknak, tantestületi csapatépítő tréning, diáknap, bemutató angolórák, szombati túrák, kirándulások.

E programjaink lelkiismeretes, nagy hivatástudattal megáldott osztályfőnökeinknek és lelkes, kreatív tanárainknak köszönhetőek, akik felfedezik a szépen beszélő, ügyesen mozgó, tisztán éneklő diákokban a tehetség csíráját, és énekkarba, Ki mit tud-ra toborozzák őket.

Az épület

A Táncsics Mihály utcai épületet is sikerült néhány lépcsőben korszerűsíteni, bár a régi álom, a tornaterem és a közösségi tér még nem valósult meg.

Továbbra is kis iskola vagyunk, de nagy lelkesedéssel nézünk a jövőbe. Gyarapodásról, fejlődésről merünk nagyokat álmodni, és ezekért természetesen tenni is, mert Széchenyivel hisszük, hogy “Sok ezer kis erő közös célra egyesülve hasznos és nagy műveket teremt.”