Lengyel testvérvárosunkban jártak a DiViSz-esek

Posted by

A DiViSz (Diákönkormányzatok Városi Szövetsége) képviselőjeként iskolánkból Németh Zsombor, 11.B osztályos tanuló vett részt egy lengyelországi kiránduláson. Köszönjük, hogy beszámolt Nekünk is erről a tartalmas utazásról.

1.nap
Október 8-án 13-an indultunk el kisbusszal testvérvárosunkba, ahova 500 km-es utazás után, 13 óra körül érkeztünk meg. Egy kis fújás után vittek is minket tovább a IX Liceum Ogólnokształcace w Sosnowcu gimnáziumba, ahol prezentációban és kis videóban mutattuk be szeretett városunkat, Komáromot, majd ők is Sosnowiecet. Ezután játékos keretek között elkezdtük egymásnak bemutatkozni és egy kicsit vegyülni. A nevek kimondásával egész héten voltak gondok, de jó barátságokat kötöttünk. Az uniós támogatás jegyében a közös munka során 12 dolgot kellett mondani és felvázolni a többieknek. Eközben még jobban megismertük egymást és bebizonyosodott az is, hogy milyen jól össze tudtunk dolgozni. Ezek után egy kis kikapcsolódásos következett, zenés “team building”, ahol felváltva magyar és lengyel zenék szóltak, majd végül visszamentünk  a hotelbe vacsorázni. A vacsora után szabadidőnk volt, amit kihasználva együttesen elmentünk  sétálni a környéken és mikor visszatértünk megjöttek a románok is Szucsáva-ból.
2.nap
Másnap reggeli után egy konferenciára voltunk hivatalosak, amely picit száraz volt. Utána egy busszal Krakkóba mentünk, ahol idegenvezetővel bejárhattuk a festői belvárost, amely olyan prioritással bír, mint itthon a Váci utca mégis nagyon alacsonyak voltak az árak. 14:30-kor egy helyi olasz étterembe voltunk hivatalosak ebédre, itt remek pizzát kaptunk. Az ebéd után este 6 óráig szabad kimenőt kaptunk, amely során vásároltunk és kávéztunk egyet a csodás főtéren. Az esti rutin ugyan az volt mint előző éjjel.
3.nap
Szerdán egy modern közösségi házba mentünk és nekünk kellett vitázni az uniós problémákról, amelynek során előjöttek a migrációs gondok is. Később meghallgathattuk egy  idős lengyel hölgy beszámolóját, aki elmesélte,  hogy milyen borzalmak érték a lengyel lakosságot, köztük az ő nagyszüleit is a II. világháború során. Ezután gyalog mentünk tovább Sosnowiec belvárosában és egy alig 10 perces séta után megérkeztünk egy amerikai stílusú étterembe, ahol vegán és sima hamburgert kaptunk ebédre. Ebéd után kiderült, hogy egy aktív héten érkeztünk, hisz különféle előadásokat láthattunk, majd mi is színpadra álltunk és együtt énekeltük el a Nélküled c. dalt. Ezt követően szabadprogram következett. Este egy tópart melletti étteremben ettünk, közösen elvegyülve mind, magyarok-lengyelek-románok. Vacsora után  a helyszínen zenés mulatság volt tánccal, egészen este 10-ig.
4.nap
Csütörtökön reggeli után a IX Liceum Ogólnokształcace w Sosnowcu gimnáziumba vittek bennünket, ahol egy bemutató keretein belül láthattuk mind Lengyelország, mind Sosnowiec fejlődését az elmúlt 20 évben. Ezután Zabrzeba utaztunk és ebéd után 8 fős csoportokban lemehettünk a híres, de mára már teljesen kitermelt bányajáratokba. Kaptunk egy kis ízelítőt abból is, hogy milyenek lehetettek egy bányász mindennapjai, pláne ha 170 cm-nél magasabb volt az illető, hisz az alacsony járatokban nem volt  túl kényelmes mozogni. Késő délután pedig visszamentünk az utolsó éjszakánkra Sosnowiecbe, ahol este még volt egy kis szabad kimenőnk.
5.nap
Reggeli után ismét az iskolába mentünk egy utolsó kvízes nyereményjátékra, ahol indulhattunk egyéniben és csapatban is. Sikerült városunk hírnevét tovább öregbíteni, hiszen a top 5 az indulók közül 3 magyar és 1-1 lengyel illetve román lett, és természetesen mi magyarok nyertük meg az ajándékcsomagot. Végezetül eljött a búcsúzás ideje, amikor a kísérő  pedagógusok és a diákok is kaptak egy-egy emlékcsomagot. Ebben egy Sosnowiec-t bemutató képes emlékkönyv, egy toll, egy karpánt és egy doboz helyi tejkaramella volt. Lezárásként elvittek bennünket a Katowicei plázába,  ami területre duplája a budapesti West Endnek. Egy kis shopping után visszatértünk a hotelbe. Az utolsó ebéd után megérkezett értünk  a kisbusz, amivel megindulhattunk a hazafele tartó 7 órás útra.
Szeretnék megemlíteni néhány érdekességet Sosnowiecről. 1123-as az első írásos említés a helyről, ami több kisebb településből nőtt össze és ezek neve a városrészekben megmaradt. A 210 000 lélekszámú lengyel (egykoron bányász) nagyváros 19 városrészből áll és közvetlenül határos 7 másik várossal. Folyamatos szépítés és fejlődés alatt áll a település, aminek fényét az árnyékolja be, hogy ez lengyel ország 2. legveszélyesebb városa és itt történik a legtöbb gyilkosság egy évben.
Utunkat az Európai Unió és Komárom Város Önkormányzata támogatta, köszönjük nekik a lehetőséget.